top of page

#KILLERBODY

Jonge vrouwen zijn bewust steeds meer bezig met sport, voeding en gezondheid. Dit zou natuurlijk een zeer positieve ontwikkeling zijn als ze het ook echt doen om gezond bezig te zijn. Het lijkt er echter op dat het tegenovergestelde waar is. Fitgirls meten namelijk vaak ‘gezondheid’ niet aan de geestelijke gezondheid, maar aan het uiterlijk resultaat. Ze eten en sporten vaak maar met één doel en dat is hét perfecte lichaam verkrijgen waar ze altijd al van gedroomd hebben.


​​

Zie bijvoorbeeld deze quote van Physiqueoftheweek.com ‘Skinny is not sexy. Health is’. Ze zien ‘health’ oftewel ‘gezondheid’ aan voor het hebben van een fit, strak en gespierd lichaam. Ze meten dus als het ware het uiterlijk aan de mate waarin ze gezond zijn. Hoe fitter, strakker en gespierder, hoe gezonder ze denken dat ze zijn. Daarnaast tonen verscheidende studies aan dat veel mensen hun zelfwaardering voor een groot deel ontlenen aan het al dan niet ervaren van een perfect lichaam. Social media heeft hier grote invloed op. Het programma Brandpunt besteedde er dit jaar zelfs een aflevering aan. Dian de Vries, gedragswetenschapper, kwam hierin aan het woord. Ze heeft onderzoek gedaan naar de effecten van social media op het zelfbeeld. Uit haar onderzoek blijkt dat: hoe meer jonge vrouwen gebruik maken van social media -> hoe onzekerder ze worden over hun uiterlijk -> hoe belangrijker het uiterlijk voor hen wordt -> hoe groter de kans wordt op depressiviteit of eetstoornissen.


"Fitgirls meten namelijk vaak ‘gezondheid’ niet aan de geestelijke gezondheid, maar aan het uiterlijk resultaat."



Het gevaar van doorslaan in té veel bezig zijn met sport, voeding en gezondheid ligt op de loer. Mijn moeder zegt altijd: overal waar ‘té’ voor staat is niet goed. Alles wat je doet in je leven, doe je in balans met andere dingen. Bewust met je gezondheid bezig zijn is dus goed, maar behoed jezelf er dus voor dat je niet door slaat hierin.


Er zijn verschillende vormen van doorslaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen nog maar met sport bezig bent en er geobsedeerd door raakt. Maar het kan ook echt gevaarlijk doorslaan zoals in een eetstoornis. Op dit moment zijn er ruim 100.000 jonge vrouwen die kampen met een eetstoornis en daar komen er ieder jaar ongeveer 1300 bij. Dit is dus ieder jaar stijgende en veroorzaakt een steeds groter probleem in onze maatschappij. Veelal beginnen ook eetstoornissen met een dieet. Bij ‘Strong is the New Skinny’ gebruiken de fitgirls ook trainings- en voedingsschema’s waar ze zich strikt aan moeten houden. Alle voedingsstoffen worden nauwkeurig afgewogen zodat er geen pondje te veel gaat door het mondje. Dit bewijst dus dat door meer bezig te zijn met sport en voeding de kans op een eetstoornis groter is.


Orthorexia Gezondheidsexpert Steven Bratman waarschuwt ook voor te veel bezig zijn met je gezondheid. Hij lanceerde voor het eerst de term Orthorexia Nervosa, wat een nieuw soort eetstoornis is waarbij gezond eten de grootste boosdoener is (Knight & Bratman, 2001). Orthorexia is wanneer je een ziekelijke fixatie hebt op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het aller gezondste eten. Zij meten hun gezondheid aan de kwaliteit van hun voeding af. Bij deze eetstoornis heb je over het algemeen geen negatief zelfbeeld. Sterker nog vaak voel je jezelf juist geweldig. Waar iedereen van alles naar binnen zit te proppen, zorg jij ervoor dat je alleen het beste van het beste binnen krijgt.


Het gevaar van deze ziekte zit ‘m in de kwaliteit van het eten. Waar je eerst ongezonde dingen niet meer eet zoals junkfood, nuttig je daarna alleen nog maar biologische geteeld voedsel en op den duur eet je alleen nog maar rauwe groenten en fruit. Nou denk je zeker ‘Pfff… ben ik eindelijk gezonder gaan leven, is dat ook weer niet goed.’? Natuurlijk is dat wel goed, maar alles moet wel in balans zijn. Als er té voor staat is het niet goed!


Maar doen de vrouwen het wel echt alleen voor het uiterlijk? Misschien doen ze het wel omdat ze zelf sterk willen zijn en onafhankelijk van mannen. Emancipatie 2.0! Uit onderzoek van VIVA (2015), over 1400 single mannen, blijkt namelijk dat 78% liever iets heeft om vast te pakken. Ze hebben dus liever een vrouw met wat meer vet op het lijf en niet strak afgetraind. Een ding is zeker, we hoeven het dus niet voor de mannen te doen!

Denk eens goed na wat jouw beweegredenen zijn om te sporten. Is het puur voor het uiterlijk, of wil je gewoon graag gezond zijn en is het uiterlijk een mooie bijkomstigheid?

-XOXO- Kirsten

Follow #SitNS

MADE BY KIRSTEN
WITH LOVE

MY VIDEOS

SUBSCRIBE
VIA EMAIL

RECENT POSTS

MY PAPER ABOUT STRONG IS THE NEW SKINNY

bottom of page