top of page

#HEALTH


We weten nu op welke manier Strong is the New Skinny ontstaan is, maar is het ook goed voor je gezondheid?


Krachttraining heeft veel positieve effecten op het vrouwelijk lichaam. Dat het uiterlijk veranderd, weten we onderhand wel. Maar wat gebeurt er aan de binnenkant van je lichaam? Op de eerste plaats verbetert krachttraining de gezondheid van je hart- en bloedvaten. Zo verlaag je de risico’s op een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte. Ook gaat het botontkalking tegen. Door het trainen met gewichten worden niet alleen je spieren belast, maar ook je botten. Spieren worden sterker, dus gaan je botten zich aanpassen aan de steeds sterker wordende spier en daarmee vergroot je de botdichtheid. Daarnaast verhoogt het je stofwisseling. Als je gespierder bent kost het je lichaam namelijk meer moeite om je voeding om te zetten in energie. Ook verbetert het de balans en stabiliteit van je lichaam en het immuunsysteem. Ten slotte zorgt krachttraining voor meer uithoudingsvermogen en meer kracht, zodat je in het dagelijks leven tot meer in staat bent (NLbewustgezond, 2015).


Lang werd aangenomen dat krachttraining niet goed is voor jongeren. Het trainen met gewichten zou sneller leiden tot breuken of rugklachten. Bovendien zou het de groei verminderen. Maar dit is dus allemaal kletskoek. Het is helemaal niet slecht voor jongeren, mits het onder goede begeleiding gaat (Dahab & McCambridge, 2009). Helaas gaat het daar juist vaak fout en daar maken sportartsen, sportschooleigenaren en zelfs de KNKF, de bond voor fitness en krachtsport zich zorgen om. De begeleiding is onder de maat en de maat en jonge vrouwen gaan vaak meteen voor de zwaarste work-out. Ze gebruiken vaak verkeerde technieken of te zware gewichten (Eenvandaag, 2014).



30% GYM 70% DIET + 100 % SEXY



Maar is dat schoonheidsideaal wel haalbaar voor vrouwen? Afgelopen mei verscheen er in de Telegraaf (2015) een artikel waarin verschillende diëtisten en deskundigen aan het woord komen. Zij maken zich zorgen om het toenemend aantal meisjes en jonge vrouwen die een strak en droog lichaam willen hebben. Eric van Furth, bijzonder hoogleraar in eetstoornissen aan de Universiteit Leiden, vindt het een erg ongezonde situatie. Hij vertelt dat een wasbordje bij vrouwen maar zelden haalbaar is, laat staan het behouden van zo’n gespierd lichaam. Vrouwen moeten veel extremer sporten en op hun voeding letten om hetzelfde resultaat te kunnen behalen als mannen. De focus ligt hierbij op het behalen van een zeer laag vetpercentage, waarbij het lichaam uiteindelijk in afbraaksituatie raakt. Ook Esther van Etten, lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Scarlet Hemkes oprichter van de site Proud2Bme maken zich zorgen. Ze noemen het verkrijgen van een ‘droog’ lijf onrealistisch voor vrouwen. “Vrouwen hebben nou eenmaal vet op de heupen. Op sociale media wordt een perfecte wereld gecreëerd die er in werkelijkheid niet is. Daar wil ik meisjes voor waarschuwen.”



Wat vind jij hier nou van? Vind je dat de positieve effecten op je gezondheid opwegen tegenover de negatieve effecten? Of juist andersom? Wat is jouw mening over het artikel dat in de Telegraaf stond? Let me know!




-XOXO- Kirsten


Follow #SitNS

MADE BY KIRSTEN
WITH LOVE

MY VIDEOS

SUBSCRIBE
VIA EMAIL

RECENT POSTS

MY PAPER ABOUT STRONG IS THE NEW SKINNY

bottom of page